Odborník na realitní trhy Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding Novinkám řekl, že poptávka po nemovitostech propadla až o dvacet procent. To potvrzují i statistiky poskytnutých hypoték. Češi si jich u bank sjednali v únoru meziročně o 34 procent méně.

Jedním z důvodů nižšího zájmu o bydlení na dluh je samozřejmě krize, která ztížila možnost hypotéku získat. Podle Pácala právě horší dostupnost hypoték a také malé množství transakcí na trhu zabránily většímu propadu cen.

„Ceny padají od poloviny roku 2008, nejvíce jdou dolů u panelových domů,“ řekl Novinkám realitní makléř společnosti Eidos Reality Jan Zachystal. Podle něj zlevňují zejména byty na sídlištích na okraji Prahy, a to ve srovnání s koncem roku 2007 o 25 až 30 procent.

Podle Zachystala je těžké předvídat, jak se trh bude dále vyvíjet. „Trh se nachází v takové situaci, kdy prodávající čekají, že ceny půjdou nahoru, naopak kupující očekávají, že byty zlevní,“ vysvětlil.

Pácal dodal, že ani chování bank nelze dopředu odhadnout. Podle něj navíc za půl roku bude v tuzemsku opět méně mladých lidí, kteří budou nakupovat. "Výraznou změnu bych nečekal," doplnil.

Jednatel společnosti Maxima Reality David Černík tvrdí, že ceny bytů jsou nyní na dně a víc už klesat nebudou. "Ceny nemovitostí v Praze oproti loňskému roku již klesly na úroveň cen roku 2005 a 2006, tedy se již přiblížily svému dnu. Zmíněný pokles cen se týká zejména bytů v panelových zástavbách, které se vlivem realitního boomu v posledních letech vyšplhaly dokonce až na úroveň bytů v cihlových zástavbách. Tento jev byl způsoben mimo jiné snadnou dostupností hypotéčních úvěrů pro širokou veřejnost," řekl Černík.

Tvrdí, že rok 2007 byl z hlediska realit nadpůměrný a nyní se vše vrací k normálu.

Slevu je třeba si vyjednat

Zachystal upozornil, že nižší cenu je možné si usmlouvat. Majitelé totiž ještě žijí v cenách loňských či předloňských, které jsou v současnosti nereálné. „Slevu lze vyjednat, protože prodávající nakonec vždycky zlevní,“ dodal Zachystal.

To potvrdil i Pácal. Podle něj prodávající těžko shání někoho, kdy by uhradil stanovenou cenu, proto se vyplatí vyjednávat.

Pácal upozornil, že lidé, kteří mají vybranou nemovitost a mají na ni peníze, neměli by čekat na  lepší cenu. Mohlo by se jim totiž stát, že byt či dům koupí někdo jiný. Pácal dodal, že koupí nemovitosti investice do ní nekončí. Vždy je nutné počítat s dalšími výdaji například do rekonstrukce.

Největší realitky mlčí, jiné nabízejí bonusy

Velké realitní společnosti mnohdy o vývoji cen na trhu mlží. Například firmy jako Re/Max či Mexx Reality daly Novinkám vágní nebo žádnou odpověď na dotazy ohledně cen bytů. Například společnost Central Group tvrdí, že trh pouze stagnuje.

„Žádný propad nezaznamenáváme. Spíše prodeje podporujeme bonusy, například auto jako dárek,“ vysvětlila mluvčí společnosti Veronika Ježková. Podle ní firma očekává oživení na realitním trhu v druhé polovině roku.