Odborníci: Ceny bytů dolů nepůjdou

Rekonstruovaný panelový dům - ilustrační foto.

vydáno: 19.10.2008, 17:26 | aktualizace: 24.10.2008 11:26

Praha - Zatímco v sousedním Polsku světová finanční krize sráží ceny bytů dolů, v Česku něco takového v případě nového bydlení očekávat příliš nelze. Výhled se nese spíše ve znamení stagnace, ceny však v některých případech porostou, i když volnějším tempem než dříve. To se však již netýká starších bytů, například na sídlištích, u kterých lze očekávat zlevnění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi odborníky na realitní trh a developerskými firmami.

V příštích třech až čtyřech měsících se růst hodnoty bydlení zvolní nebo úplně zastaví podle Jarroda Eppse z poradenské společnosti King Sturge. Přibrzdění růstu cen u novostaveb očekává také Karel Dudych z poradenské firmy Jones Lang LaSalle. Silnější nárůst však Epps očekává opět od druhé poloviny příštího roku, kdy prý poptávka znovu převáží nad nabídkou kvůli menšímu počtu nových bytů uváděných na trh.

Někteří odborníci se domnívají, že růst cen bydlení by se zpomalil i bez ohledu na krizi. "I kdyby nebyla krize, bylo očekáváno zpomalení tempa růstu," řekl ČTK generální ředitel společnosti Finep Holding Tomáš Pardubický. U novostaveb v Praze očekává v příštím období růst cen o pět až 7,5 procenta. Přesto však prý Finep v dohledné době změnu cen žádným směrem neplánuje. Stejně se k cenám v současnosti staví například i společnost Skanska Reality, řekla její ředitelka prodeje Naděžda Ptáčková.

"Určitě se však rozevřou nůžky mezi novým a starým bydlením," podotkl Pardubický. Růst cen starších bytů ještě donedávna podle šéfa Finepu držel krok s novými byty, to se však prý již změnilo.

Pokles cen starších bytů například v hůře dopravně dostupných lokalitách očekávají také další odborníci. "Starší byty v panelákových sídlištích a v lokalitách s nedostatečnou infrastrukturou zaznamenají v důsledku nižší poptávky pokles cen," uvedl Peter Višňovský z realitní kanceláře Lexxus.

Postupné snížení cen panelových bytů v okrajových oblastech Prahy lze pozorovat již od začátku tohoto roku také podle Jitky Horňákové ze společnosti Devo Group. "Nabídka v tomto segmentu začíná převyšovat poptávku, a to povede k dalšímu poklesu cen těchto bytů na jejich reálnou úroveň," uvedla.

Většina hlavních developerských firem nyní čelí propadu poptávky po nových bytech. Odborníci považují pro další vývoj za klíčovou ochotu bank půjčovat firmám peníze na novou výstavbu a dostupnost hypoték. Pro oživení trhu však navrhují i další opatření, jako je například úprava sazeb daně z přidané hodnoty nebo snížení či zrušení daně z převodu nemovitostí. "Takovéto pobídky by jistě nastartovaly trh s byty, a tím pádem by byl zajištěn odbyt developerům a stavebním firmám, takže by takovéto daňové ztráty byly jistě vynahrazeny," sdělil Dudych.

Někteří developeři podporují v současnosti prodej různými akčními slevami a dalšími zvýhodněními pro kupující. To však prý může vypovídat také o něčem jiném než o jejich dobré kondici. "Pozor na developery, kteří přijdou s výraznějšími slevami. To bych vnímal jako signál, že s jejich projektem nemusí být něco v pořádku," uzavřel realitní odborník Arnošt Hejduk ze společnosti Rooney & Bennett.

Autor: ČTK
www.ctk.cz